24. 10. 2016.

Bosanskohercegovački biser ZANIN BERBIĆ





















Bosanskohercegovačko blago, Zanin Berbić, jedna je od rijetkih mladih osoba u kojoj je razvijena svijest o značaju čuvanja tradicije ove zemlje. On to radi na sebi svojstven način - kroz pjesmu sevdalinku.
Rodjen je 02.03.1996. godine u sjeveroistočnom dijelu Bosne, u gradu koji se smjestio na obroncima Majevice – Gradačcu. Ljubav prema muzici naslijedio je od porodice. Naime, nana sa očeve strane bila je veliki ljubitelj i sjajan interpretator sevdalinke dok je njegov djed dugi niz godina interpretirao sevdalinku u Željezarskom kulturno umjetničkom društvu.
Zanin je trenutno student druge godine Muzičke akademije u Sarajevu (odsjek etnomuzikologija) a pored pjevanja aktivno svira saz, violinu, violončelo, klavir i harmoniku.
Svojim mnogobrojnim nastupima zadivio je i upoznao velikane sevdaha – Bebu Selimović, Eminu Zečaj, Zehru Deović, Omera Pobrića i mnoge druge, koji su mu predvidjeli blistavu muzičku karijeru.
Do sada je napravio nekoliko desetina snimaka, većinom starih i zaboravljenih sevdalinki a također je napravio 10-ak arhivskih snimaka za BHRT (uz narodni orkestar i saz).
Danas ovaj mladi sevdalija uspješno korača ka zamišljenom cilju, ostavljajući mnoge zadivljene njegovim načinom interpretiranja sevdalinke.

Djevojka se po nevenu šeće (saz Zanin Berbić)
Dvore gradi Komadina Mujo (uz Narodni orkestar BHRT-a)
Evo ovu rumen ružu (pratnja Zanin Berbić)
Ja zagrizoh šareniku jabuku (uz Ansambl Djulistan)
Kad se jangin iz mejhane pomolim (uz Narodni orkestar BHRT-a)
Koliko je polje pod Ipekom (saz Zanin Berbić)
Konja vodim, pješke hodim (uz Narodni orkestar BHRT-a)
Oj Užice, mali Carigrade (pratnja Zanin Berbić)
Okreni se niz djul bašču (uz Narodni orkestar BHRT-a)
Pod Skočićem trava potrvena (saz Zanin Berbić)

ZB

3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...